Osteopathie

Op zoek naar een osteopaat voor je hond? Desire is afgestudeerd als osteopaat voor dieren bij ICREO, hiervoor heeft ze een interessante thesis over de schildklier van de hond en de invloed op het lichaam geschreven.

 

Preventief

Als je hond gezond is en nergens last van heeft hoef je niet naar de dokter. Maar net als dat je auto een apk krijgt, is het voor je hond (en voor jou) ook geen overbodige luxe om een of twee keer per jaar bij de osteopaat een afspraak te maken voor een 'onderhoudsbehandeling', voorkomen is immers beter dan genezen. 
Osteopathie is perfect in te zetten als preventie, om te voorkomen dat alledaagse belasting tot een beperking of blessure leidt. Ieder dier en elk mens heeft wel een blokkade of een bewegingsbeperking. Het mooie is dat het lichaam een enorm zelfherstellend vermogen heeft en daardoor kleine beperkingen prima zelf kan oplossen. De osteopaat ondersteunt dit zelfherstel en helpt het lichaam een gezonde balans te behouden en voorkomt dat meerdere blokkades samen wel een probleem gaan veroorzaken.

Curatief

Als de belasting op het lichaam groter is dan de belastbaarheid, onstaan er (op den duur) blessures en ziekteverschijnselen. Bij een hond met een 'probleem' kijken we aan de ene kant wat er van hem gevraagd wordt en aan de andere kant wat zijn lichaam aan kan. Als dit niet met elkaar in evenwicht is, gaat het lichaam proberen de balans te herstellen en afhankelijk van hoe verstoord het evenwicht is lukt dit soms wel en soms niet zonder extra hulp.
Om dit proces goed te laten verlopen is optimale circulatie (van bloed en lymfevocht) en innervatie (zenuwen) nodig en voorwaarden hiervoor zijn dat gewrichten (wervelkolom maar ook bijvoorbeeld de schouder) vrij van beweginsbeperkingen zijn en dat bindweefselstructuren geen (overmatige) spanning vertonen.De osteopaat zorgt ervoor dat dit proces geoptimaliseerd wordt, waardoor het lichaam dit vervolgens zelf weer in balans kan brengen en houden.

 

Verzekerd en vergoed?

Is je hond verzkerd bij Reaal dier en zorg (voorheen Proteq) of Ohra? Afhankelijk van het pakket wordt osteopathie vergoed.

Bij Reaal is dit het geval als je een aanvullende dekking: '(alternatieve) therapieen' afgesloten hebt en wordt er tot €200,- per jaar vergoed. 
Bij Ohra bij het Plus of Top pakket met een dekking 'aanvullend', respectievelijk €150,- per jaar (Plus+ aanvullend) en €200,- per jaar (Top + aanvullend)

De poliskosten zijn afhankelijk van het ras en de leeftijd van je hond, je kunt ze op de website berekenen.

https://www.reaaldierenzorg.nl/
https://www.ohra.nl/huisdierenverzekering/index.jsp

 

Programma op maat

Osteopathie en balans & coördinatietraining zijn een perfecte combinatie! Waar vanuit de osteopathie het lichaam in staat gesteld wordt optimaal te functioneren, werken we in de training aan het vergroten van de belastbaarheid van verschillende structuren. Hierbij besteden we aandacht aan de  grondmotorische eigenschappen, kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, lenigheid/mobiliteit en snelheid.

Wil je meer dan alleen osteopathie alleen, dan kunnen we samen kijken naar een totaalpakket voor je hond met onderzoek en (eventueel) behandeling en aanvullend een programma voor training en ondersteuning. 

Je kunt hieraan denken als je hond bijvoorbeeld actief is in de sport en de belasting hoog is. Ook een pup of jonge hond heeft baat bij een combinatie van osteopathie en balans & coördinatietraining omdat het lichaam steeds verandert en zich steeds moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Groeien alleen al is een forse belasting op het lijf(je) van je pup/puber.
Vergeet vooral ook je senior niet, bij het ouder worden neemt de coordinatie af. Door verlies van spiermassa en spierkracht kan er zo een minder stabiel looppatroon ontstaan en krijgt je hond moeite met alledaagse bewegingen. Door je senior optimaal fit te houden wordt hij gezond(er) ouder!